De Jan Plezier Texel, een begrip sinds 1928

De Jan Plezier in de Slufter
1922: De Jan Plezier

De wat oudere Texelaars en gasten zullen zich koetsier Niek Witte (1909-2002) nog herinneren. In 1928 begon de familie Witte met ritten over Texel in een bak wagen. In 1931 begon zoon Niek met de Jan Plezier. Hij heeft 45 jaar lang tot 1976 met veel plezier gasten over het eiland gereden.

De Jan Plezier vertrekkende van de Koog
Vertrekkende Jan Plezier de Koog

Niek Witte, handstand boven de sloot

Niek Witte wist zijn passagiers op bijzondere manier te vermaken. En te verbazen. Zo hield hij op zijn tocht door de natuur steevast halt bij een sloot, legde er twee planken overheen en maakte hierop boven de sloot een kaarsrechte handstand.

Wie het hem kon nadoen, hoefde de rit niet te betalen. Het werd geprobeerd, maar over het succes doen verschillende verhalen de ronde.

Witte en Kikkert

De Jan Plezier in de Slufter
1939: Witte en Kikkert, pioniers van de Jan Plezier

Een paar jaar reed hij samen met de Nanning Kikkert onder de naam Witte–Kikkert en Kikkert-Witte.

Hij verkocht de Jan Plezier in 1976 aan Hans Bakker. Die op zijn beurt 2 jaar reed in 1977 en 1978. Arie Pieter Kikkert teelde in die tijd bloembollen, had een koppel schapen en werkte ‘s winters in het bos. Toen hij tijdens een koffiepauze de Jan Plezier eens voorbij zag komen, bleef dat beeld hem op het netvlies staan.

Met de Jan Plezier - Groeten uit Texel
Met de Jan Plezier Groeten uit Texel

Arie Kikkert

Toen hij dat voorjaar in de bollen aan het ziekzoeken was, passeerde de Jan Plezier opnieuw. "Met dat werk had ik alle tijd om na te denken en begon die Jan Plezier steeds leuker te vinden." Niek Witte had de wagen toen al overgedaan aan Hans Bakker, maar die wilde er wel vanaf.

Pasen 1979 kreeg Arie de teugels in handen, maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Arie had wel gezegd dat hij ervaring met paarden had, maar dat was grootspraak. Toen hij de paarden voor het eerst aan het inspannen was, had hij eigenlijk geen idee hoe dat moest. Al doende kreeg Arie het onder de knie. De paarden waren al op leeftijd en wel wat gewend.

Arie Kikkert was de vorige eigenaar van de Jan Plezier
1985: Arie Kikkert met de Jan Plezier in de Slufter

Arie en Niek hebben allebei een keer met de paarden en wagens in drijfzand vast gezeten. Wonder boven wonder zijn de paarden er levend uit gekomen. Dit drijfzand ontstaat onder andere op plaatsen waar de geul van de slufter dicht is gegooid.

Pieter en Inke Dros

In de loop van de jaren zijn de kar en de paarden natuurlijk vervangen. Uiteindelijk heeft Arie de Jan Plezier 29 jaar gereden en op 1 januari 2009 overgedaan aan ons, Pieter en Inke Dros.

De huidige Jan Plezier
Sinds 2009: Pieter en Inke Dros met de Jan Plezier in de Slufter


De Jan Plezier, 19e eeuws toeristisch rijtuig

Een "Jan Plezier" was een in de negentiende eeuw een populair open rijtuig. Het diende hoofdzakelijk voor toeristische uitstapjes. Doorgaans werd de Jan Plezier voortgetrokken door twee paarden. In een grote Jan Plezier konden tientallen passagiers mee. De Jan Plezier kan worden beschouwd als een voorloper van de touringcar.

Houten banken met schapenvachten
Houten banken met schapenvachten

De Jan Plezier in het heden

Wij hebben een Jan Plezier gebouwd, die aan de eisen van onze ritten voldoet. De kar is voorzien van houten banken, waar schapenvachten op liggen.

Bij mooi weer is de hele huif open, bij minder goed weer kan hij gesloten worden. De zijkanten zijn van doorzichtig zeil, zodat u ook bij minder goed weer van de natuur kunt genieten.

Op de kar zijn bij koud weer dekens aanwezig, maar denk ook aan een warme trui of jas!